Prioritățile lui Dragnea. Strategia PSD pentru 26 mai

PSD va merge pe burtă și la aceste alegeri, pentru a nu enerva și mobiliza electoratul antipsd. Reia, astfel, strategia de la alegerile parlamentare din 2016.

Cifrele prezenței la europarlamentare și referendum arată trist, dar previzibil. PSD știe și de aceea stă pe burtă, în speranța că va fi strict o luptă a structurilor de partid și publicul nemulțumit de PSD nu va fi mobilizat. Și PNL știe și din această cauză, zic sursele, a cam mârâit la decizia lui Iohannis.

Însă Iohannis nu-și permitea să refuze organizarea unuu referendum, și-ar fi pus în cap nucleul dur al propriului electorat.

PSD merge pe burtă din declarații doar, în rest dă ordonanțe împotriva justiției și încearcă să blocheze candidatura lui Kovesi penrru șefia Parchetului European. Va încerca să meargă mai departe cu distrugerea justiției, amnistie pentru Dragnea și atacurile la Kovesi, dar cu batista pe țambal pe comunicarea publică. Acesta e și motivul pentru care Adina Florea i-a interzis lui Kovesi să discute cu presa.

Spre deosebire de 2016, când PSD era în opoziție și nu avea nicio urgență pe justiție și își permitea să mai aștepte o lună, două, astăzi Liviu Dragnea și apropiații săi sunt într-o cursă contracronometru împotriva justiției și Uniunii Europene. Dacă nu acționează rapid, radical și agresiv, Dragnea și Vâlcov ar putea ajunge la închisoare, iar Kovesi în fruntea Parchetului European.

Sunt alegerile europarlamentare o miză suficient de mare pentru a opri PSD-ul din ofensiva împotriva justiției și Uniunii Europene? Nu. E adevărat că Dragnea ar putea pierde partidul, dacă rezultatele sunt foarte slabe, însă, dacă nu acționează rapid pentru modificarea legislației penale, ar putea ajunge la închisoare, pierzând și partidul. Liderul PSD ar putea supraviețui unui scor slab, chiar și extrem de slab, al PSD, dar  nu ar putea supraviețui politic unei condamnări la închisoare.

La fel, o victorie a lui Kovesi în Europa ar mobiliza publicul care susține lupta anticorupție și magistrații care susțin independența justiției, ar da curaj instituțiilor care încă mai rezistă asaltului PSD și ar oficializa statutul PSD de partid-paria în Uniunea Europeană, chiar înainte de alegerile europarlamentare și în timpul președinției României în Consiliul UE.

Ce se va întâmpla mai departe? Cel mai probabil, Dragnea e dispus să-și asume riscul unui scor slab la europarlamentare, în speranța că va scăpa penal și va supraviețui pentru lupta de după europarlamentare. Atunci, fără emoții în materie penală, va încerca să reziste unei eventuale revolte în PSD punând la lucru resursele bugetare pentru a închide gura miniștrilor, baronilor și primarilor din teritoriu.

Strategia PSD va combina probabil un discurs relativ cuminte, cu tonalitate joasă, axat pe economie, cu acțiuni legislative pentru demantelarea luptei anticorupției și blocarea lui Kovesi.

E adevărat că un scor slab la europarlamentare nu ajută candidatura lui Dragnea la prezidențiale, însă e la fel de adevărat că nici condamnarea la închisoare nu ajută.

Photo by Richard Lee on Unsplash

Please follow and like us:

Facebook Comments

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »