PSD post-Dragnea

Ce se întâmplă dacă Dragnea intră la pușcherie?
 
  1. Dăncilă rămâne premier și, probabil, președintă a PSD – rămâne de văzut dacă în 2020 va încerca să plece de la guvernare – cel mai probabil nu – pesediștii nu pleacă de bunăvoie de la guvernare (în 2015 nu a fost nicio strategie, a fost doar interesul lui Dragnea să scape de Ponta și să preia partidul). Dacă guvernul va pleca, va fi doar prin demisia lui Dăncilă, PNL nu va accepta niciodată să dea jos guvernul și să participe la guvernare sau să susțină un guvern înainte de parlamentarele din 2020.
  2. Stănescu și Oprișan – baronii, în general – ar putea prelua puterea în PSD împreună cu Olguța și probabil și Neacșu se întoarce pe cai mari.
  3. PSD negociază o apropiere și, eventual, fuziune prin absorbție cu Pro-ul lui Ponta.
  4. Marea problemă a PSD sunt prezidențialele, care încurcă pe toată lumea – nimănui din PSD nu-i arde de prezidențiale – de fapt, tot partidul așteaptă să-l mănânce de viu pe candidatul care va pierde, așa că soluția optimă e să-ți împingi la candidatură inamicii din partid.
  5. Olguța ar putea fi o soluție pentru prezidențiale. Are dezavantajul că va mobiliza antipesediștii și probabil nici nu e foarte entuziastă pentru un sacrificiu politic pe altarul prezidențialelor
  6. Chiar și Tăriceanu ar putea fi o soluție, dacă pesediștii se asigură că nu va câștiga. Tăriceanu ar putea fi o cale prea periculoasă pentru PSD, mai ales dacă șefii PG și DNA vor fi aleși de Tudorel – Tăriceanu ar avea prea multă putere din start și, dacă va câștiga prezidențialele, ar putea încerca preluarea PNL și apoi distanțarea de PSD.
  7. Nici Crețu nu iese din calcule, dar nu e foarte cunoscută, a fost în afara PSD în ultima perioadă și e probabil mult prea apropiată de Ponta. Are avantajul că e pupila lui Iliescu, în caz că pesediștii vor să-și refacă imaginea post-Dragnea și să se rebranduiască de stânga apelând la mitul Iliescu. Alt atu al lui Crețu e un posibil suport european pentru candidatură. În același timp, are și avantajul că nu mobilizează foarte mult electoratul antipesedist.
  8. Nici o candidatură a lui Firea nu e exclusă. Dintre toți, e cel mai bine situată, are în spate istoria războiului cu Dragnea
  9. În concluzie, Firea și Olguța au cele mai mari șanse de a fi prezidențiabile ale partidului
  10. PSD va încerca, cel mai probabil, refacerea punților cu PES și a imaginii partidului în exterior și va fi nevoit să ia niște măsuri care să oprească nebunia din justiție

Photo by Dean Maddocks on Unsplash

 

1 thought on “PSD post-Dragnea”

Comments are closed.

Translate »