Ce e USR?

E un partid pro-sistem, dar care vrea să înlocuiască actualele rețele politice și birocratice din fruntea sistemului, cărora le reproșează că nu respectă regulile acestuia și îl parazitează, deturnează și denaturează. Prin sistem înțelegem, evident, sistemul liberal-capitalist. Iar rețelele care și-au consolidat puterea economică și politică în anii 90 provin din elitele politice și birocratice al comunismului optzecist. 
 
USR e partidul noilor rețele sociale și economice care deocamdată sunt lipsite de putere politică și care nu mai vor să depindă de deciziile vechilor rețele politice și să asiste pasiv la redistribuirea resurselor pe care, în mare parte, le produc. Astfel, discursul anticorupție nu e lipsit de încărcătură ideologică. În discursul USR, corupția nu e o defecțiune a actualului sistem de redistribuire, e sistemul de redistribuire însuși, iar soluția nu e corectarea actualelor rețele clientelare, ci eliminarea lor completă și înlocuirea cu noile rețele reprezentate de noua elită economică și birocratică născută din capitalismul post-2000.
 
Dealtfel, aceasta e doctrina care transpare din lupta anticorupție declanșată odată cu aderarea României la structurile occidentale: eliminarea rețelelor care controlează politica, nu corectarea sistemului de redistribuție pe care acestea îl controlează. Din acest punct de vedere, USR poate fi văzut și ca necesitate politică a luptei anticorupție și soluție de înlocuire a vechilor rețele clientelare pe care campania anticorupție vrea să le elimine. După cum știm, PDL, PNL și PSD nu au fost astfel de soluții, iar campania anticorupție a profitat doar de lupta pentru putere din interiorul vechilor rețele politice și economice. Aceste rețele, la rândul lor, au vrut să profite de campania anticorupție și s-o utilizeze în lupta pentru putere și resurse. Campania anticorupție poate reuși doar prin eliminarea acestor rețele și înlocuirea lor în pozițiile politice și birocratice de decizie. Or, o astfel de schimbare a rețelelor nouăzeciste nu poate veni decât de la USR, PLUS și, în foarte mică măsură, PNL, de la noile elite economice și birocratice post-2000.
 
Astfel, putem spune despre USR că e partidul generației care formează în mare parte elita economică și birocratică creată odată cu liberalizarea și dezvoltarea economică declanșată de introducerea cotei unice și integrarea în Uniunea Europeană și NATO și care nu a avut acces la decizia politică până acum, partidul celor din afara rețelelor politice și birocratice reprezentate de vechile partide și așchiile lor (PSD, PNL, ALDE, PMP, PRO etc). 
 
Nu în ultimul rând, USR e un partid pro-establishment, dacă ne raportăm la establishmentul birocratic și economic european. 
 
Translate »