Anticorupția și aspirația de mai bine – status quo-ul social și teama de mai rău

Anticorupția și aspirația de mai bine – status quo-ul social și teama de mai rău

Pentru cei care cred că ar putea trăi mai bine, anticorupția e prioritară. E categoria celor cu aspirații, pentru care schimbarea ar putea însemna mai bine.
 
Pentru cei care cred că ar putea trăi mai rău, siguranța zilei de mâine e prioritară. E categoria celor cu temeri, pentru care schimbarea ar putea însemna mai rău. Pentru aceștia siguranța și previzibilitatea sunt vitale. ”Indiferent cât de rău o duc, măcar să știu la ce mă aștept.” Pentru ei calitatea vieții e dată de previzibilitate, de neschimbare.
 
Anticorupția înseamnă schimbare, atacă rețele tradiționale de redistribuire economică, face loc competiției și necunoscutului. Atacă relații tradiționale și dă peste cap întregi rețele sociale.
 
De aceea anticorupția e asociată cu inițiativa socială și economică, cu o abordare aspirațională, cu liberalismul, iar stânga de la noi o consideră un pericol, o ofensivă a ”burgheziei” împotriva săracilor.
 
Susținătorii anticorupției gândesc așa: ”noi avem, politicienii și funcționarii ne iau, ne fură”, în vreme ce susținătorii PSD-ului, dependenții de rețelele de redistribuire economică, gândesc așa ”nu avem nimic, politicienii și funcționarii ne dau”.
 
E o diferență a modului în care unii și alții se raportează la economie, la redistribuire și la proprietate. Pentru dependenții de rețelele tradiționale de redistribuire, PSD e un Robin Hood ortodox, strămoșesc.
 
Photo by Hannah Wei on Unsplash

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »