Ce e PSD?

Ce e PSD?

PSD e partidul statului. În ianuarie 1990, în ciuda protestelor societății civile și partidelor politice legitime, administrația statului român – cea care controla integral statul, instituțiile de forță (represive, în acea vreme) și economia – a decis să participe în alegeri. Sula lui Coposu și sutele de mii de oameni din stradă nu au oprit statul comunist să-și facă partid.

PSD e partidul ”de partid și stat”, cum se zice până în decembrie ’89. Structurile statului, partidului comunist, securității și economiei comuniste s-au transformat în PSD și rețelele acestuia (administrația și rețelele economice care parazitează banii contribuabililor). Rețelele PSD au controlat neîntrerupt resursele aproape în totalitate. Puterea rețelelor PSD a fost limitată doar de contextul internațional și marile puteri occidentale.

PSD e vârful politic de lance al acestor rețele, partidul care le-a asigurat puterea politică. PNL a învățat și el să le reprezinte și să trăiască în simbioză cu PSD.

Doar USR e un partid integral din alt film. E primul partid controlat în totalitate de rețelele sociale create în jurul economiei private și care luptă împotriva status quo-ului decis în ianuarie 1990. Aceste rețele și-au mai încercat norocul și în PDL și PNL, dar acolo era sub-reprezentate și au avut doar uneori influență, niciodată putere reală.

În administrație primele breșe au apărut în armată, servicii și justiție și doar cu ajutorul puterilor occidentale, mai ales după aderarea la NATO și UE.

Aici suntem. Avem un partid-stat-mafie care e reprezentantul politic al rețelelor administrative și economice moștenite de la statul comunist, care aproape se confundă cu statul român, avem o opoziție politică și civică care reprezintă mai mult sau mai puțin rețelele liberale apărute în jurul economiei capitaliste întemeiate cu reguli și bani occidentali și avem un nou val, reformist și pro-occidental, în administrație, mai ales în servicii, armată și justiție.

În spatele PSD sunt rețele de corupție cu imense resurse financiare și organizaționale, cu influență socială și ale căror mize sunt păstrarea și chiar extinderea puterii și parazitarea contribuabililor.

Photo by Soviet Artefacts on Unsplash

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »