Roman și Ponta – paralele 1991-1996/2015-2020

După ce Iliescu a trântit în 1991 guvernul Roman cu ajutorul minerilor, FSN s-a rupt în FSN Roman (devenit apoi PD-FSN, PD și, într-un final, PDL) și FSN Iliescu (devenit FDSN, apoi PDSR, apoi PSD). 

În 1992, FDSN a avut un scor slab, doar 28%, dar a reușit să guverneze cu sateliții în așa-zisul patrulater roșu (FDSN, PUNR, PSM, PRM), în vreme ce PD-FSN a trecut în opoziție, cu cca 10%. Patru ani mai târziu, în 1996, partidul lui Roman va face majoritate cu CDR (un conglomerat de partide istorice și asociații civice) și va guverna până în 2000.

La 24 de ani după ce Iliescu trântea guvernul Roman, Dragnea avea să forțeze și el căderea guvernului Ponta. Cel din urmă rupe o parte din PSD și creează PRO, noul PD, cu care ajunge la cca 10%. Și, la fel ca în 1992, procentele PSD se redistribuie către sateliții acestuia. Sau satelitul, ca să fim mai exacți. 

Cel mai probabil Ponta se va prezenta ca o alternativă de stânga, modernă, la PSD-ul lui Dragnea, profitând de îndepărtarea PSD de PES, și va susține adversarii PSD la prezidențiale, locale și parlamentare, sperând ca după 2020 să obțină ceva posturi în guvernul post-alegeri, alături de PNL și USR PLUS. Partidul său va găsi în poziționarea pro-europeană și respingerea PSD-ului eurosceptic o platformă comună cu PNL și USR PLUS. Cu circa 10% partidul lui Ponta nu va putea fi ignorat după alegerile din 2020, în condițiile în care PNL și USR PLUS nu trec împreună de 50%. Rămâne însă de văzut cum se va poziționa și aripa ultraconservatoare din PNL după 2020, când temele culturale vor reveni în actualitate. E posibil să vedem și acolo o ruptură, dar abia după alegerile parlamentare din 2020. Reașezarea ar putea însemna apropierea aripii liberale din PNL de USR PLUS (sau cum s-o numi atunci) și a aripii conservatoare de PSD, cu partidul lui Ponta jucând cartea progresistă. 

Photo by paolo candelo on Unsplash

Translate »