Fuziunea USR PLUS

Știm din experiența PNL-PDL că o fuziune bagă partidul în criză și-l face practic nefuncțional 3-4 ani. Așa PNL a ratat parlamentarele din 2016. La 2,5 ani😁 de la fuziune era nefuncțional, cu două tabere care se blocau și sabotau reciproc. E adevărat, însă, că PNL și PDL veneau după 7 ani de ură reciprocă și război pe viață și pe moarte și aveau electorate diferite. Dar chiar și după victoria comună de la prezidențialele din 2014 cele două organizații au mai avut nevoie de 4-5 ani pentru a se suda.
 
Din câte am înțeles, Cioloș a declarat că nu se poate discuta de fuziune până nu se consolidează PLUS. Îi este probabil teamă că partidul său, aflat încă la început, va fi înghițit de mult mai bine organizatul USR. Odată intrat în procesele democratice moștenite prin fuziune de la USR, Cioloș se teme că nu va avea suficient suport în noua organizație dacă cei proveniți vor fi mai puțini și mai slab organizați decât useriștii.
 
Rămâne însă de văzut dacă în actuala configurație politică PLUS se va consolida mai mult de atâta. PLUS nu a câștigat notorietate și popularitate după alegerile europarlamentare. Presa s-a obișnuit să vorbească despre USR și publicul la fel. Brandul USR e pălăria sub care e percepută Alianța și domină, la nivel simbolic, spațiul public. În percepția publică Alianța sunt oameni noi, partid tânăr, USR, într-un cuvânt. Chiar și liderii PLUS, cu excepția lui Cioloș, sunt văzuți la fel, tipologic ca aparținând USR.
 
Alegerile au fixat această percepție și au betonat brandul. Lui Cioloș îi va fi greu să iasă din Alianță și aproape imposibil să iasă și să mai aibă șanse politice.
 
Consolidarea PLUS se poate realiza doar dacă USR intră în criză sau face gafe majore. Să nu uităm că, în vederea fuziunii, PLUS trebuie să se consolideze în raport cu USR, nu în raport cu ceea ce e el acuma. Numai că USR nu stă pe loc, se consolidează și el și, în opinia mea, într-un ritm mai rapid, fiind principalul câștigător la nivel de brand politic și percepție. În această situație, în 2-3 ani, raportul de forțe dintre USR și PLUS ar putea crește în favoarea USR și orice consolidare a PLUS să fie anulată de consolidarea USR.
 
O fuziune prin absorbție acum ar simplifica situația. E adevărat că pentru Cioloș va fi riscant să intre în malaxorul mecanismelor politice ale USR, unde cultura organizațională pune accent pe democrația directă. Mitul USR e solid și a crescut după aceste alegeri. Mitul Cioloș nu a avut de câștigat. De altfel, e un mit anacronic și neutilizabil în actualul context politic. Odată intrat în USR, Cioloș nu va putea miza pe mitul său și va fi nevoit să intre în pluton și să joace după cultura organizațională a USR.
 
Astfel, situația se prezintă în felul următor: o ieșire din Alianță l-ar putea pierde politic pe Cioloș, iar o amânare a fuziunii n-ar face decât să dezechilibreze și mai mult raportul de forțe în favoarea USR, partid cu experiență organizațională, mult mai bine finanțat (e partid parlamentar) și care crește rapid și organic. Cultura organizațională a USR oferă mai multă siguranță noilor intrați și mai puțin arbitrariu. Adică, ai intra în PLUS, dar dracu știe ce zici și ce gafă faci și îl superi pe Cioloș sau pe un apropiat al lui Cioloș, și ești pa. Și nici nu e nevoie să fie așa, e suficientă percepția asta despre PLUS și Cioloș. Adică, în următorii ani, PLUS se poate extinde și consolida în primul rând cu suporteri de-ai lui Cioloș. Și cât de mulți suporteri dispuși să intre în partid și să fie activi organizațional sunt? Astfel, e de anticipat ca USR să se extindă și consolideze într-un ritm mai rapid decât PLUS și balanța raportului de forțe să se încline și mai mult în favoarea USR.
 
În ciuda percepției pe care au avut-o unii, că USR a negociat prost alianța cu PLUS, în realitate Cioloș a intrat într-o capcană. E adevărat însă că nu avea de ales și că modelul partidului-platformă de susținere a unui lider nu mai e de actualitate în contextul politic din opoziție.
 
Pe termen scurt, adică 2-3 ani, lui Cioloș îi convine însă să rămână în afara USR și să evite o fuziune. Pentru el e mai avantajos să negocieze deciziile cu conducerea USR decât să intre în malaxorul mecanismelor USR, în condițiile în care mitul său nu funcționează în interiorul USR. Alianța este forma prin care Cioloș primește puteri speciale și e exceptat de la mecanica politică a USR. Este mai degrabă un mod de a acorda statut special unui grup decât o alianță politică între două partide.
 
Pentru moment, pare un compromis rezonabil și, cel mai probabil, în viitor, peste 2-3 ani, nu vom asista la o fuziune de tip PNL – PDL, între două partide aproximativ egale ca forță, ci la eliminarea statutului excepțional pe care un grup îl are în organizație.

1 thought on “Fuziunea USR PLUS”

Comments are closed.

Translate »