Iohannis – Dăncilă, finala ideală pentru cei doi. Și o remaniere.

Finala din interiorul PSD (și al taberei PSD-ALDE-Pro) se joacă în acest moment între Dăncilă și Firea. Teodorovici, Fifor și Pleșoianu au fost scoși din jocul prezidențiabililor, deși nu e sigur că s-au aflat vreodată în joc. 

Dacă Dăncilă o lasă pe Firea să candideze, ar putea pierde partidul. Firea e un bun comunicator și e relativ populară. Dintre toți pesediștii are cele mai multe șanse de a ajunge în turul 2 al prezidențialelor. În finală ar pierde, dar ar putea ralia tabăra PSD-Pro-ALDE în jurul ei și i-ar putea trage lui Dăncilă preșul de sub picioare, cu partid cu tot.

Dăncilă e obligată să candideze. Mai mult, e absolut obligată să ajungă în finală cu Iohannis dacă vrea să păstreze conducerea PSD. Îi e mai greu decât lui Firea să prindă finala, dar ar putea beneficia de ajutorul PNL în primul tur.

Lui Iohannis și PNL-ului nu le convine o finală împotriva candidatului USR PLUS, fie el Barna sau Cioloș. I-ar poziționa în rolul vechilor, al fumaților și prăfuiților din sistem. Ar fi riscantă. Iar prezența candidatului USR PLUS în finală ar aduce Alianței notorietate și ar poziționa-o drept principală alternativă la PNL, cel puțin pentru publicul antipesedist. Ar aduce în discuție câteva eșecuri ale lui Iohannis în lupta cu PSD și l-ar pune în fața unui candidat proaspăt, reprezentant la ”noului val”, în eventualitatea, extrem de probabilă, că Dan Barna va fi candidatul Alianței.

O finală Iohannis-Dăncilă i-ar scoate basma curată pe ambii. Iohannis și PNL ar fi în continuare liderii luptei antipesediste, iar Dăncilă ar păstra partidul și și-ar întări profilul de lider al PSD. Cum nu sunt mari așteptări pentru victorie în PSD, doar prezența în finală e o performanță decentă și acceptabilă în PSD pentru Dăncilă. Spre deosebire de 2004, 2009 și 2014, candidatul PSD e underdog-ul, iar adversarul e favorit categoric. Absența candidatului Alianței USR PLUS din finală ar păstra PNL în poziția de principal adversar și alternativă la PSD, în liderul coaliției anti-PSD.

Acestea fiind spuse, nu e exclus un ajutor din partea PNL pentru Dăncilă în primul tur, pe modelul EBA 2009 sau UDMR 2019. 

Iohannis și PNL ar rămâne în poziția de principală alternativă la PSD, n-ar avea absolut nicio emoție în finală, Alianța USR PLUS va fi nevoită să se ralieze PNL-ului și lui Iohannis în lupta cu hidra pesedistă, Dăncilă ar păstra conducerea partidului, iar PSD ar prinde finala prezidențială și ar evita disoluția.

Un prim pas al unei astfel de înțelegeri ar putea fi o remaniere armonioasă, care tocmai ce se întâmplă.

Atenție, acestea sunt doar supoziții, posibile scenarii – nu se bazează pe vreo informație.

Photo by Tyler Nix on Unsplash

Translate »