Cade guvernul?

Iohannis, brânci la Dăncilă

Iohannis a trimis-o pe Dăncilă cu guvernul la votul de încredere în fața Parlamentului pentru a o delegitima și pentru a-i submina poziția politică. Guvernul nu e demis dacă pierde votul de încredere, dar rămâne cu o gravă problemă de legitimitate politică chiar în PSD și în rândul parlamentarilor. Acesta ar putea fi un semnal pentru mulți parlamentari să se întoarcă împotriva guvernului și să voteze pentru demitere la moțiunea de cenzură.

PSD și percepția asupra majorității

De aceea PSD încearcă să limiteze pierderile vorbind de o altă majoritate decât cea specificată în Constituție. Pesediștii vor să vândă eșecul drept o victorie. Astfel, dacă la votul de încredere, guvernul e votat de majoritatea parlamentarilor prezenți, dar nu de majoritatea parlamentarilor, juridic, noua componență a guvernului nu e aprobată de Parlament, dar măcar PSD poate prezenta votul ca pe o victorie: am avut mai multe voturi pentru decât contra. Mai mult, Fifor a declarat că guvernul va supune noua componență aprobării Parlamentului de mai multe ori, până va obține votul majoritar. Dacă noua compoziție nu obține votul, guvernul poate face modificări și veni pentru un nou vot în Parlament și așa mai departe. E un mod de a trage de timp în această toamnă, pe perioada campaniei prezidențiale.

Teritoriul e cu ochii pe banii guvernului

De semnalul de forță sau slăbiciune pe care îl dau liderii, depinde și soarta majorității și a guvernului. PSD încearcă să-și țină în frâu parlamentarii și să-i cumpere cu funcții pe cei de la ALDE. La primul semn de slăbiciune majoră, majoritatea poate face implozie și parlamentarii să fugă la Ponta direct sau via ALDE. Pentru pesediștii din teritoriu e vital să fie finanțați de guvern înainte de alegerile locale. Acum trag tare toți primarii și președinții de consilii județene, asfaltează, construiesc, vopsesc, zugrăvesc. În general, primarii păstrează proiectele pentru preajma alegerilor, fiindcă alegătorii nu au memorie lungă. Iar cine împarte banii, poate controla și marile rețele locale ale PSD și PNL. De aceea au nevoie de un guvern prietenos, care să-i finanțeze.

Miza și planul lui Ponta: disoluția PSD

Pentru Ponta e important să rupă cât mai mult din PSD și să-și ducă candidatul, pe Mircea Diaconu, în finala prezidențială. De aceea speră să dea jos guvernul și s-o scoată astfel pe Dăncilă din cursa prezidențială. Fără guvernare, cu un PSD în degringoladă, candidatura lui Dăncilă e compromisă și Diaconu ar putea spera în susținerea PSD-ului, alături de cea a ALDE și a Pro România. Diaconu în finală și Pro România asociat la guvernare ar fi marele pariu politic câștigat de Ponta. Pentru Ponta ar fi suficient și doar s-o scoată pe Dăncilă din joc, fără să intre Diaconu în turul doi. Dar prezența lui Diaconu în finală ar fi o excelentă platformă de expunere pentru Ponta și ar da un semnal de putere pentru pesediști.

Ponta nu speră să guverneze după parlamentarele din 2021. Planul lui e pe termen lung. Speră să scoată PSD din joc și să-i ia locul, să devină liderul noii stângi și să atace prezidențialele și parlamentarele în 2024. Dar, pentru asta are nevoie de disoluția PSD și de preluarea rețelelor acestuia din teritoriu. Căderea guvernului și preluarea controlului asupra finanțelor i-ar veni mănușă. De aceea pentru el e vital să se asocieze guvernării în 2019-2020 și să scoată PSD-ul de la guvernare.

Iohannis și Barna

În același timp, dacă sondajele îl dau pe Dan Barna cu șanse mari să prindă turul doi, Iohannis trebuie să-și arate mușchii în lupta cu PSD și va trebui să scape de guvern pentru a face uitată desemnarea lui Dăncilă. Un nou guvern i-ar da ocazia lui Iohannis și PNL-ului să preseze USR-ul pentru intrarea la guvernare și să-l acuze apoi de neasumare și de neimplicare. Iar trântirea guvernului PSD ar fi o mare bilă albă pentru Iohannis în fața alegătorilor anti-PSD.

Și nici nu e nevoie să vină un nou guvern până la prezidențiale. Votul pentru învestirea noului guvern poate fi amânat, la fel cum s-a întâmplat în toamna lui 2009, când Parlamentul a amânat votul pentru validarea lui Croitoru. Important pentru Iohannis și PNL e să obțină o mare victorie împotriva PSD, iar pentru Ponta să o scoată pe Dăncilă din joc și să înghită apoi, bucată cu bucată, un PSD în disoluție. Ar fi un semnal pentru aleșii locali ai PSD să fugă care încotro poate, spre Pro România sau PNL. Lui Iohannis nu i s-ar mai putea reproșa lipsa de implicare și rezultate în lupta cu PSD. Guvernul Dăncilă ar rămâne în funcție până la învestirea unui nou guvern, dar ar avea atribuțiile amputate și politic ar fi o fantomă. Lipsită de putere și relevanță politică, Dăncilă ar rămâne să administreze guvernarea cât timp băieții mari se bat la prezidențiale. Iar tema guvernării, a desemnării noului premier și a asumării guvernării va fi centrală în lupta prezidențială. Iohannis ar avea avantajul poziției de autoritate și va juca, sunt convins, această carte: ”Eu sunt puternic, mă implic și îmi asum. Voi de ce nu vă asumați?” Iohannis ar fi liderul luptei anti-PSD și alternativei la guvernare și va face apel la ceilalți, adică la Barna și USR, să-l urmeze.

Două gorile

Căderea guvernului le-ar da ocazia lui Iohannis și Ponta să joace rolul masculilor alfa și să se bată cu pumnii în piept și să preia inițiativa și puterea fiecare în tabăra lui, Iohannis în dreapta, Ponta în stânga.

Photo by Bronwyn on Unsplash

Translate »