Scenarii cu candidatul Nicușor Dan

Nicușor Dan a anunțat că s-a înscris în competiția internă din USR pentru desemnarea candidatului la PMB. Trecem peste chestiunile interne statutare ale USR (doar membrii filialei se pot înscrie pentru candidatura la primărie, nici măcar alți membri din partid nu o pot face) și avem două scenarii, fiindcă Nicușor Dan nu a fost foarte clar în ce dorește să facă:

 1. Nicușor Dan vrea să candideze din partea Alianței USR PLUS
  1. Nicușor Dan câștigă competiția internă din USR (mai sunt 2 competitori, doi anonimi)
  2. Nicușor Dan se luptă în sondaje sau alegeri primare cu Vlad Voiculescu pentru a fi desemnat candidatul Alianței USR PLUS la PMB. În competiție, Nicușor Dan reprezintă USR, Vlad Voiculescu reprezintă PLUS
  3. Conform legii electorale, nu poți candida din partea unei alianțe sau partid fără a fi membru, deci Nicușor Dan trebuie să se înscrie într-unul din cele două partide
  4. Dacă Nicușor Dan câștigă competiția, devine candidatul Alianței USR PLUS la alegerile pentru primar general
  5. La alegeri, Nicușor Dan ar beneficia de puterea brandului USR PLUS (40% la europarlamentare), USR PLUS ar avea un candidat la PMB care să susțină și lista pentru CGMB.   
 2. Nicușor Dan vrea să candideze independent
  1. Nicușor Dan câștigă competiția internă din USR pentru a fi susținut ca independent de către USR PLUS. În urma acestei competiții, pentru finala cu PLUS, USR trimite o propunere de renunțare la candidatura proprie: ”USR a renunțat la candidatura pentru PMB și propune ca și Alianța să renunțe la a avea candidat propriu la PMB”. 
  2. Nicușor Dan se luptă în sondaje sau alegeri primare cu propunerea PLUS pentru candidatură, Vlad Voiculescu. E neclar însă cum se va prezenta Nicușor Dan în această competiție. Independent din partea USR? Propunere de necandidatură? Și care e miza? În mod normal, te înscrii într-o competiție internă de partid pentru a fi candidatul acelui partid, nu pentru a elimina dreptul partidului de a avea candidați.
  3. Dacă Nicușor câștigă competiția cu Vlad Voiculescu, Alianța USR PLUS pierde dreptul de a avea candidat la alegerile pentru primar. În schimb, Alianța USR PLUS va susține un independent.
  4. La alegeri, Nicușor Dan nu va beneficia de brandul Alianței USR PLUS, absent de pe buletinele de vot și materiale de campanie (ar fi ilegal să folosească fonduri publice pentru susținerea unui terț candidat). Alianța USR PLUS nu are un candidat la PMB care să-i tracteze lista CGMB. Practic, Nicușor intră în competiția internă din USR PLUS pentru a determina Alianța să nu înscrie candidat la alegerile pentru PMB.

Photo by Benjamin Lizardo on Unsplash

Translate »