Iohannis, Ponta și soarta guvernului Dăncilă

Demisia guvernului Ponta nu a fost o stratagemă a PSD de a trece în opoziție cu un an înainte de alegerile parlamentare. A fost rezultatul luptei pentru putere în PSD dintre Liviu Dragnea și Victor Ponta. Primul a profitat de cazurile Gigină și Colectiv și i-a tras celui de-al doilea guvernul de sub picioare.

Ponta a reușit să-și păstreze poziția în PSD după înfrângerea la prezidențiale doar fiindcă era premier și avea cheia accesului la resurse. Cât timp rămânea premier, Ponta își păstra o poziție relativ solidă în PSD, chiar dacă renunțase la președinția partidului. În primăvara lui 2016, dacă rămânea premier, printr-o atentă politică de redistribuire a resurselor către liderii din teritoriu înainte de alegerile locale, Ponta putea recâștiga bunăvoința liderilor locali și încerca un contraatac la Dragnea. 

Însă cazurile Gigină și Colectiv i-au slăbit mult poziția și l-au lăsat fără suportul UNPR, deci fără majoritate în Parlament. Era momentul pe care îl aștepta Dragnea. Astfel, guvernul Ponta a fost primul guvern PSD trântit de Dragnea, înainte de Grindeanu și Tudose.

La rândul lui, Iohannis era nerăbdător să îndeplinească mandatul dat în noiembrie 2014, acela de a scăpa țara de Ponta.

Personal, nu cred că trecerea PSD în opoziție a fost cauza victoriei din 2016. Cred că PSD a avut o foarte bună campanie, că PNL era dezorganizat și condus prost, că mulți lideri centrali și locali ai celor două partide-tați ai actualului PNL au făcut noncombat și că pentru mulți peneliști lupta dintre foștii pedeliști și vechii peneliști era mai importantă decât alegerile parlamentare. PNL aștepta atunci un scor mai bun și spera la o mare coaliție guvernamentală împreună cu PSD. Mizele partidului erau mici în extern, mari în intern. Cred că am mai văzut asta pe undeva 😛

Cinci ani mai târziu, situația nu e foarte diferită. Nici acum PSD nu are vreo strategie de interare în opoziție pentru a-și crește șansele la parlamentare. PSD nu are vreo strategie a renunțării la putere cu un an înainte de alegerile parlamentare. Ponta vrea să trântească guvernul și să preia PSD fără să intre în partid, bucată cu bucată. Deja i-a executat lui Tăriceanu răpirea din Serai. Cel mai probabil își pregătește campania pentru prezidențialele din 2024 din postura de lider al opoziției de stânga. Nu exclud nici un rebranding al PSD și asimilarea partidului într-o construcție nouă, păstorită de Ponta. Dar Ponta nu are șanse de a demantela PSD atâta timp cât acesta e la guvernare și altcineva are cheia accesului la resurse. La finalul primăverii sunt alegerile locale și cine are acces la resurse, controlează și primarii. Dacă actualii lideri PSD nu mai controlează accesul la resurse, primarii PSD devin o pradă mult mai ușoară pentru PNL și Ponta.

La rândul său, Iohannis vrea să facă uitate cedările, retragerile și înfrângerile din ultimii trei ani, în timp ce PNL vrea acces la resurse pentru primarii săi înainte de campania pentru locale. 
Îi e teamă lui Iohannis că o posibilă trecere a PSD în opoziție ar crește șansele social-democraților la parlamentare? După experiența din 2016, pe care mulți politicieni, comentatori și analiști o pun pe seama trecerii PSD în opoziție, această temere există în tabăra lui Iohannis și a PNL. Însă situația nu e identică. În 2015 guvernul PSD a plecat după o guvernare de relativ succes, acum PSD e jos în sondaje, iar guvernul e cât se poate de nepopular. Acum PSD e într-o criză internă mai puternică decât cea din 2015 și miza posibilului câștigător al crizei, Ponta, sunt mai degrabă alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024 decât parlamentarele din 2020. E un joc pe care Ponta l-a mai încercat cu Băsescu: tu, Tarzan, liderul dreptei, eu, Jane, liderul stângii. Alegerile parlamentare din 2016 au fost la doi ani după cele prezidențiale și entuziasmul votului pentru Iohannis nu mai exista. Acum alegerile au loc la un an, când ecourile victoriei prezidențiale nu se vor fi stins încă în rândul populației. Partidul învingătorului la prezidențiale explodează în sondaje câteva luni și poate conserva un scor bun până la parlamentare. PNL- din 2019-2020 nu mai e partidul sfâșiat de conflictul intern dintre pesediști și peneliști și nici Iohannis nu mai e politicianul fără experiență din primii ani ai mandatului prezidențial.

În același timp, căderea guvernului ar scoate din cursa prezidențială candidatul PSD – nu zic că acesta se va retrage, dar campania sa va fi compromisă – și i-ar da cale liberă candidatului lui Ponta. Un PSD fără candidat în finală și nici măcar pe podium, susținând în mare măsură candidatul lui Ponta, e vulnerabil și intră în locale și parlamentare în plină criză și asediat din afară de fostul său președinte și candidat prezidențial din 2014.

Întrebarea e: își poate permite Iohannis revenirea în prim plan a fostului său adversar din 2014-2015? Revenirea lui Ponta nu-i afectează șansele prezidențiale lui Iohannis, ba dimpotrivă. Ponta țintește la prezidențialele din 2024, când Iohannis nu va mai candida. Revenirea lui Ponta în prim plan îl potențează pe Iohannis, îl asociază pe acesta cu perioada lui de glorie și victoria spectaculoasă din 2014 și face uitat cuplul Dragnea-Dăncilă, care l-a umilit de atâtea ori în ultimii doi ani pe Iohannis.

Căderea guvernului i-ar da un boost lui Iohannis, cel învingător de PSD, și i-ar da ocazia să joace rolul președintelui implicat. Nu în ultimul rând, i-ar da PNL-ului ocazia să preseze și acuze USR PLUS de neimplicare, dacă USR va refuza să intre la guvernare după demiterea guvernului Dăncilă. Miza centrală a PNL și a lui Iohannis e de a deveni principala alternativă la PSD, de departe cea mai puternică forță politică și de a stopa ascensiunea USR PLUS, principalul pericol pentru PNL.

Următoarea perioadă va fi dominată de rivalitatea dintre PNL și USR PLUS, de încercarea lui Ponta de a redeveni liderul stângii și de a-și consolida poziția pentru 2024 și de încercarea liderilor PSD de a-și conserva puterea în teritoriu chiar și după ce PSD va trece în opoziție.

Acestea fiind spuse, cred că sunt șanse foarte mari să cadă guvernul.

Photo by Ashley Jurius on Unsplash

 

Translate »