Dacă trece moțiunea

Iohannis nu vrea o înfrângere în timpul campaniei, astfel, ori se asigură că prima propunere de premier trece, ori va încerca să amâne o primă propunere până după turul 2. Dacă însă va ajunge în finală cu Diaconu sau Dăncilă, miza e mică, are spațiu de manevră și chiar își permite o respingere a primei propuneri.

Șansele unei majorității pro-anticipate sunt extrem de mici. Asta depinde nu doar de lideri și interesele lor sau de partid, depinde și de interesele parlamentarilor. Cei care știu că nu au șanse la un nou mandat nu vor susține anticipatele, căci ar însemna să voteze pentru a-și pierde jobul cu aproape un an mai devreme. Parlamentul nu poate fi dizolvat înainte de 21 decembrie, data de final al actualului mandat prezidențial. Astfel, am putea avea anticipate dacă pică două propuneri de premier, una acum, în octombrie-noiembrie, cealaltă în decembrie-ianuarie, urmând ca Parlamentul să fie dizolvat în ianuarie-februarie și să avem alegeri anticipate în martie-aprilie. Oricum, în toată această perioadă, guvernul Dăncilă ar rămâne în funcție. Sunt convins că nu vom ajunge la anticipate, chiar dacă liderii politici vor vântura subiectul.

Cel mai probabil Iohannis va propune un guvern de uniune națională susținut de cei care au votat moțiunea și care acum trebuie să-și asume responsabilitatea. De altfel, cred că și asta va fi discursul lui Iohannis: cei care au dat jos guvernul trebuie să-și asume responsabilitatea guvernării.

Nu m-ar mira ca PNL și Iohannis să forțeze nota cu un guvern Orban sau chiar Rareș Bogdan, în speranța că acesta va pica la vot, urmând apoi să propună un premier independent.

Partidele cu primari sau care speră să demanteleze PSD, așa cum sunt PNL și Pro, vor acces la finanțarea administrației locale. Iohannis vrea ministerele care-i fac președinția mai ușoară și campania mai de succes, Justiția, Externele și Internele.

USR va rămâne cel mai probabil în expectativă și va taxa guvernul de câte ori i se oferă ocazia.

Profilul viitorului premier? Ori un liberal popular (Rareș Bogdan, de exemplu, în niciun caz Orban), ori un independent cu o foarte bună imagine și loial lui Iohannis și PNL-ului. Nu l-aș exclude pe Hurezeanu, al cărui nume ar figura printre posibilii înlocuitori ai lui Dăncilă. Și încă ceva, noul guvern e obligat politic să dea OUG pentru alegerea primarilor în două tururi, situație care l-ar putea determina pe Rareș Bogdan să candideze la PMB. De aceea, nu cred că se va arunca la funcția de prim ministru.

Eu cred că Iohannis va veni cu o propunere care să-i crească popularitatea și profilul, atât lui, cât și PNL-ului, mai ales în raport cu USR PLUS, cel mai probabil Emil Hurezeanu, dacă acesta e dispus să accepte. Și de ce n-ar accepta? E o poziție onorantă, chiar și dacă doar pentru un an. Oricum, premierul trebuie să fie un personaj flexibil, care să înțeleagă și accepte nevoile PNL și ale primarilor, if you catch my drift. Iar Hurezeanu e destul de flexibil. Chiar dacă nu va fi Hurezeanu, va fi cineva cu un profil asemănător: intelectual, european, respectat.

Photo by Keith Luke on Unsplash

Translate »