Îl va susține PSD pe Diaconu?

După căderea guvernului, șansele Vioricăi Dăncilă de a prinde finala prezidențială sunt mici spre nule. Nu mai are pârghia bugetară de a mobiliza structurile partidului în favoarea sa.

Dar se va mobiliza și încolona PSD în spatele lui Diaconu? Depinde foarte mult de influența lui Ponta în noul guvern. Dacă Ponta va convinge pesediștii că are suficientă putere cât să decidă alocarea resurselor la nivel local înainte de alegerile locale și că o finală Iohannis-Diaconu le va crește primarilor șansele electorale în vară, e posibil ca măcar o parte din structurile PSD să se mobilizeze pentru Mircea Diaconu. Depinde și de cum se vor poziționa alți lideri PSD care vor să preia partidul și să oprească ofensiva lui Ponta.

Pentru PSD, strategic e mai bună o finală Iohannis-Barna. Cu cât USR PLUS e mai puternic și cu cât crește mai mult rivalitatea dintre PNL și USR PLUS, cu atât mai multe șanse are PSD de a fi arbitrul care decide între cei doi mari și de a fi asociat la guvernare, măcar pe sub masă, cu PNL.

Eu aș zice că PSD nu se va întrebuința foarte mult la aceste prezidențiale și că liderii săi își vor lua popcornul și vor juca la așteptare, sperând în eșecul lui Ponta și într-un război PNL-USR PLUS.

Photo by Mc Jefferson Agloro on Unsplash

Translate »