Ce variante de raportare la guvernare are USR?

1) Să intre în guvern cu câteva condiții (anticipate după prezidențiale, alegeri în 2 tururi pentru primari etc), urmând ca după prezidențiale miniștrii și secretarii de stat ai USR să demisioneze și să ceară anticipate, dacă premierul PNL refuză să demisioneze. În acel moment USR își retrage susținerea pentru guvern și reintră oficial în opoziție.

2) La fel că varianta 1, dar după ieșirea de la guvernare continuă să susțină guvernul în Parlament pe anumite măsuri.

3) Să intre în guvern cu anumite condiții, dar fără să ceară anticipate după prezidențiale și să rămână la guvernare până la parlamentarele din toamnă sau până când guvernul ia măsuri cu care USR nu e de acord.

4) Să refuze intrarea la guvernare, dar să susțină guvernul cu câteva condiții, inclusiv anticipate după prezidențiale, urmând să-și retragă susținerea dacă nu se ajunge la anticipate și nu îi sunt puse în aplicare condițiile.

5) Să refuze intrarea la guvernare, dar să susțină guvernul cu câteva condiții, mai puțin anticipatele, până la parlamentare, dacă condițiile îi sunt îndeplinite, urmând să-și retragă susținerea dacă guvernul ia măsuri cu care USR nu e de acord.

6) Să nu voteze pentru învestirea guvernului sau să voteze împotrivă (e același lucru, în condițiile în care relevante pentru învestire sunt voturile pentru, nu abținerile și cele împotrivă), urmând să rămână în opoziție și să ceară anticipate.

În contextul prezidențialelor orice variantă este perdantă, context strategic decis de căderea guvernului Dăncilă.

Orice asociere cu PNL acum, în timpul campaniei pentru prezidențiale, îi scade șansele lui Dan Barna.

Orice opoziție la PNL după prezidențiale îi scade șansele de a guverna după parlamentare, indiferent cine va fi președintele și ce scoruri vor fi la parlamentare, în eventualitatea, deloc exclusă, în care celelalte partide se coalizează împotriva sa.

De departe cea mai riscantă variantă e cea în care USR nu votează guvernul. Ar asocia partidul cu o atitudine imatură de Gică Contra, cu PSD și păstrarea lui Dăncilă la guvernare și cu prelungirea instabilității și stării de confuzie politică.

Cea mai puțin perdantă mi se pare situația în care USR întră la guvernare, cu mai multe condiții, inclusiv anticipatele, și iese apoi, dacă nu se fac anticipate, dar susține guvernul în Parlament, cel puțin acele măsuri necesare și cu care USR e de acord.

Soluții ideale nu există, ci doar perdante și mai puțin perdante.

PS. Dacă Iohannis câștigă prezidențialele și PNL ajunge la 45-50% în februarie-martie, liberalii vor fi de acord cu anticipatele și cererea USR pentru anticipate se va transforma într-un bumerang.

Translate »