De ce vrea PNL acum la guvernare? Se va eroda?

Eșecul PNL din 2016 a fost cauzat tocmai de neasumarea guvernării. Nu știu dacă mai țineți minte, dar PNL nu a fost la guvernare în 2015-2016. Fără acces la guvernare, activul de partid s-a demobilizat, mai ales după ce Iohannis și conducerea centrală au decis să-l susțină în continuare pentru funcția de premier pe Cioloș, un om din afara partidului, care nu garanta accesul structurilor teritoriale ale partidului la resurse.

Cât erodează guvernarea? În 2016, la locale, PNL a luat peste 30%, cu cca 5 procente sub PSD la votul politic (CJ). Era la peste 8 luni de la demisia guvernului Ponta și cu 6 luni înainte de parlamentare. Și PNL nici măcar nu era la guvernare.

Ce s-a întâmplat între timp, până la parlamentare?

Blaga s-a retras și partidul, demobilizat, a făcut non-combat în teritoriu. Liderii locali s-au văzut cu sacii în căruță și n-au mai tras pentru partid, fiindcă nu știau pentru cine trag. Cu Cioloș premier în continuare nu aveau nicio garanție că vor primi finanțări de la noul guvern rezultat din parlamentare.

Ce s-a schimbat din 2016 până acum? Klaus Iohannis a căpătat experiență politică, PNL s-a sudat și, după venirea lui Orban la conducerea partidului, s-a orientat mai mult pe întărirea propriilor structuri decât pe susținerea sau recrutare unor independenți. Nici măcar vedeta Rareș Bogdan, cu tot suportul cuplului Iohannis-Hellvig, nu a avut curaj să se lupte cu structurile PNL.

Erodarea la guvernare într-un an sau câteva luni e un mit. Eu n-aș paria pe erodarea PNL.

1 thought on “De ce vrea PNL acum la guvernare? Se va eroda?”

Comments are closed.

Translate »