Îl va desemna Iohannis pe Orban de două ori?

Mi-e greu să cred că Iohannis va face o astfel de greșeală în campania pentru prezidențiale.

Dacă guvernul Orban e respins, sunt aproape convins că Iohannis va cere guvern de uniune națională condus de un independent și va prelungi consultările. Eventual, poate chiar va nominaliza un premier, cu care se poate apoi afișa.

Lui Iohannis îi convine sa se prelungească consultările, fiindcă are ocazia să-și cheme concurenții la Palat și să-și expună autoritatea prezidențială. E un setting extrem de avantajos și cea mai bună campanie pentru Iohannis: prezența și autoritatea lui prezidențială versus competitorii lui cu căciula în mâini. Aceștia nu pot refuza prezența la consultări fără costuri politice serioase.

Dacă Iohannis îl desemnează și a doua oară tot pe Orban ar dovedi ambiție și încăpățânare în interes de partid. Ara arăta că nu-i pasă decât de ambiția și interesele lui și ale PNL și că pentru asta ar risca acutizarea instabilității politice.

Iar insistența în ambiție și încăpățânare în interes de partid e sinucidere politicâ în campania electorală. Iohannis și consilierii lui știu că acum e momentul să arate flexibilitate și generozitate în interes național șamd.

De aceea cred că va relua consultările și va cere premier independent și guvern de uniune națională, după lungi și repetate consultări în care va juca rolul mediatorului responsabil, al Tatălui împăciuitor, care ascultă răbdător și, cu înțelepciune, încearcă să-i împace pe copiii aiuriți și iresponsabili.

Translate »