Intrarea lui Dăncilă în turul 2 ar salva PSD

Dacă Dăncilă intră în turul 2, egalează performanța lui Năstase, Geoană și Ponta. În același timp, ar fi al treilea premier PSD, după Năstase și Ponta, care intră în finala prezidențială. În condițiile în care Dăncilă e considerat a fi cel mai slab candidat prezidențial din istoria PSD și PSD e izolat și mult mai jos în sondaje decât era în 2004, 2009 și 2014, dacă prinde finala, Dăncilă merită o statuie în Kiseleff. Dăncilă ar intra în istoria PSD, alături de mari nume, ca Năstase și Ponta.
 
PSD, în general, va vedea în calificarea în finală o victorie nesperată și va avea puterea să se mobilizeze pentru locale și parlamentare. E adevărat că luptele din partid se vor intensifica, dar Dăncilă ar fi într-o poziție mult mai bună decât acum.
 
Dacă în 2004, 2009 și 2014, înfrângerea candidatului PSD în finala prezidențială a fost o surpriză și a provocat înlăturarea acestuia și războaie interne, acum înfrângerea nu ar fi o surpriză și simpla calificare în finală e văzută drept o victorie. Dăncilă în turul 2 mobilizează partidul, redă încrederea militanților și alină orgoliul rănit al poporului PSD. 
 
Important este, evident, și rezultatul din finală. Ideal pentru Dăncilă e să ia un scor cu 4 în față. La sub 40% sau 35% înfrângerea e rușinoasă, dar explicabilă, în situația în care PSD e izolat, izolare de care nu Dăncilă se face vinovată.
 
Acestea fiind spuse, PSD va lupta cu toate forțele pentru a păstra guvernul Dăncilă în funcție până după prezidențiale sau chiar mai mult.
 
Photo by Sam Balye on Unsplash
Translate »