Pierde Iohannis dacă pică guvernul Orban?

Nu pierde. A făcut tot ce a fost posibil. Cum poți să-i mai reproșezi că a desemnat și numit trei premieri PSD când, se vede foarte clar, celelalte partide nu se pot înțelege pentru a guverna? Avea de ales Iohannis în ianuarie 2017, în iunie 2017 și în ianuarie 2018? Avea de ales de fiecare dată când PSD a făcut vreo boacănă? Păi n-avea, că, uite, săracu’, e singur-singurel, nu se poate baza pe nimeni. Eșecul guvernului Orban e scuza perfectă pentru desemnarea lui Dăncilă în ianuarie 2018: ”Păi vedeți acum de ce am desemnat-o? Fiindcă n-ai cu cine, maică, n-ai cu cine.”

Adevărul e că, așa cum am spus-o încă din 1 octombrie, dacă trece moțiunea, Klaus Iohannis e într-o situație win-win:

Căderea guvernului i-ar da un boost lui Iohannis, cel învingător de PSD, și i-ar da ocazia să joace rolul președintelui implicat. Nu în ultimul rând, i-ar da PNL-ului ocazia să preseze și acuze USR PLUS de neimplicare, dacă USR va refuza să intre la guvernare după demiterea guvernului Dăncilă. Miza centrală a PNL și a lui Iohannis e de a deveni principala alternativă la PSD, de departe cea mai puternică forță politică și de a stopa ascensiunea USR PLUS, principalul pericol pentru PNL.

Câștigă opoziția rămânând în opoziție? Nu. Din momentul în care opoziția a demis guvernul Dăncilă, are inițiativa și responsabilitatea. Mingea e la ea, la opoziție.

Nu în ultimul rând, un spin ca să aibă succes trebuie să aibă un minim de autenticitate, de plauzibil. Și 2) Nu poți schimba un narativ peste noapte. Ani de zile ne-am bătut cu Balaurul Roș … oh, wait, e de fapt trenul galben fără cai. Nu poți întoarce brusc sute de mii și milioane de oameni. Nu numai că nu ai credibilitatea și capacitatea de convingere necesare, dar nu ai timpul fizic și resursele de comunicare. Dacă te chinui să-i bagi unuia în cap și trebuie să vii cu zeci și zeci de explicații întortocheate, cum să le bagi câtorva milioane în cap?

Photo by Sandy Millar on Unsplash

Translate »