Scenarii prezidențiale: A) Iohannis îl învinge pe Barna în finală

Președintele Klaus Iohannis este favoritul clar al acestor alegeri prezidențiale. O eventuală victorie a sa e previzibilă și nu ar surprinde pe nimeni. E important însă împotriva cui o obține. Prezența lui Dan Barna în turul doi al alegerilor prezidențiale ar consolida poziția Alianței USR PLUS de alternativă la PNL și, în general, la vechea clasă politică. E adevărat că victoria lui Iohannis confirmă statutul PNL de cel mai puternic partid însă ascensiunea Alianței USR PLUS și succesul acesteia în marile centre urbane amenință pe termen mediu și lung poziția PNL. Liberalii se văd astfel în defensivă și, ca să poată contracara expansiunea politică a Alianței USR PLUS trebuie ori să-și înnoiască profilul politic și garnitura de conducere pentru a recâștiga publicul, ori să preia cât mai mult din structurile și publicul PSD-ului. Când poziționarea prin simpla raportare la PSD nu mai e suficientă, PNL va trebui să aleagă între un profil mai conservator sau mai progresist

Pentru Alianța USR PLUS prezența lui Dan Barna în turul 2 al alegerilor prezidențiale este obligatorie pentru a-și consolida poziția de alternativă la PNL și la vechea clasă politică. Prezența lui Barna în turul 2 ar valida Alianța USR PLUS drept una dintre primele două forțe de pe scena politică.

Ar fi pentru prima oară în istoria României, de când au loc alegeri prezidențiale, când candidatul PSD nu se califică în finală. Acest eșec ar confirma trendul descendent pe care se află partidul și ar arunca PSD într-o gravă criză. Dacă guvernul Dăncilă nu va fi demis până la alegerile prezidențiale, după eșecul premierului Viorica Dăncilă la prezidențiale, sunt șanse mari de schimbare a guvernului ori după demisia premierului ori după o moțiune de cenzură. 

Aparent paradoxal, ascensiunea Alianței USR PLUS și transformarea acesteia într-o forță politică comparabilă cu PNL-ul poate ajuta PSD-ul. Amenințat de Alianța USR PLUS, PNL s-ar putea îndrepta spre partenerul mai slab, care emite mai puține pretenții. Astfel, nu este exclusă o guvernare minoritară a PNL; cu suport din partea PSD și UDMR, dacă PNL va avea mai multe mandate parlamentare decât Alianța USR PLUS. Pentru liberali ar putea fi mai avantajoasă o susținere tacită a PSD decât o coaliție cu Alianța USR PLUS, căreia ar fi nevoiți să-i cedeze jumătate din funcțiile guvernamentale. 

23 septembrie 2019

Photo by Thao Le Hoang on Unsplash

Translate »