USR și boicotul referendumului CPF

În vara lui 2014 s-a făcut un sondaj din care reieșea că 65% dintre alegători vor un președinte român și ortodox. ȘI atunci Ponta și-a început campania româno-ortodoxă. Am zis de atunci că e o prostie și că altele sunt calitățile relevante pentru alegători. În final, deși 65% voiau un președinte român și ortodox, a câștigat germanul luteran en fanfare.

”USR pierde voturi dacă se opune CpF și își limitează bazinul electoral la 20% din alegătorii cu drept de vot”

Nu e așa.

În primul rând, 20% din alegătorii cu drept de vot înseamnă între 3 și 3.5 milioane de alegători. PSD a avut la parlamentare 3 milioane de voturi, cu care a câștigat fluierând alegerile.

În al doilea rând, știm din sondaje că tema referendumului e relevantă doar pentru o minoritate de credincioși. Marea majoritate a populației nu e interesată de subiect. Sunt teme mai relevante pentru public decât aceasta.

Liberalii pierd însă prin asocierea cu PSD și cu tot ceea ce înseamnă prăfuit și retrograd, așa cum a pierdut Ponta în 2014. Nu e doar subiectul tehnic, căsătoria, e stilistica religioasă și conservatoare a PNL, identică cu a PSD, și care îndepărtează definitiv publicul urban. Celorlalte partide de opoziție (USR, MRÎ, poate și Demos, deși n-au notorietate) le rămâne un bazin electoral de vreo 3-4 milioane de alegători din care ar putea scoate la vot, cu inteligență și efort, 2 milioane. La parlamentare asta înseamnă 25-30%.

Facebook, 12 septembrie 2018

Photo by Daniele Levis Pelusi on Unsplash

Translate »