Scenarii prezidențiale: B) Iohannis o învinge pe Dăncilă în finală

Eliminarea lui Dan Barna din primul tur și victoria lui Klaus Iohannis într-o finală cu reprezentantul PSD consolidează poziția PNL de principală alternativă la PSD. PNL poate profita de entuziasmul post-alegeri și de efectul de conformism electoral care atrage alegătorii către învingător. După alegerile prezidențiale, PNL are o fereastră de 6 luni în care va crește în sondaje. Victoria lui Iohannis va crește și mai mult influența acestuia în PNL. În același timp, victoria lui Iohannis în combinație cu eliminarea lui Dan Barna din primul tur i-ar putea aduce PNL-ului și o creștere în mediul urban, acesta putând amenința poziția Alianței USR PLUS. Suportul unui președinte popular pentru candidații PNL din marile centre urbane la alegerile locale paote fi un atu pentru PNL, chiar dacă, în general, Iohannis nu e un foarte activ campaigner. O victorie a lui Iohannis ar delegitima și mai mult guvernarea PSD. Dacă guvernul Dăncilă supraviețuiește următoarei moțiuni de cenzură, sunt șanse minime să supraviețuiască unei înfrângeri a lui Dăncilă la alegerile prezidențiale. Scorul de la europarlamentare, victoria de la alegerile prezidențiale și poziția în sondaje îi cresc puterea de negociere PNL-ului în raport cu celelalte partide și mai ales cu Alianța USR PLUS. 

Eșecul lui Dan Barna l-ar putea costa pe acesta poziția de președinte al USR și ar putea duce chiar la dispariția Alianței USR PLUS, în condițiile în care în ambele partide componente ale Alianței, dar mai ales în USR; există o serioasă opoziție la alianță, dar care nu a avut ocazia să se manifeste vocal și decisiv. Un eșec la alegerile prezidențiale ar putea oferi această ocazie.

După trei înfrângeri consecutive la alegerile prezidențiale, PSD nu are mari așteptări de la alegerile din acest an, mai ales după scorul mediocru de la alegerile pentru Parlamentul European și scorurile modeste din sondaje. Pentru Viorica Dăncilă prezența în finală în sine ar fi o victorie și i-ar consolida profilul politic, dacă înfrângerea în fața lui Klaus Iohannis nu va fi prea drastică.

23 septembrie 2019

Photo by Niki Sanders on Unsplash

Translate »