Poate câștiga Dăncilă prezidențialele?

E prima oară în istorie când candidatul PSD nu e favoritul alegerilor prezidențiale. Chiar și în 1996, Iliescu era favorit. De altfel, a și câștigat primul tur. Singura dată când candidatul PSD nu a câștigat primul tur a fost în 2009, dar în turul 2, după ce a primit susținerea PNL și a lui Crin Antonescu, Mircea Geoană era favorit la victorie.

Nu numai că acum candidatul PSD nu e favorit și nu va câștiga nici măcar primul tur – cum au făcut la vremea lor Iliescu, Năstase și Ponta – dar riscă să nu se califice în turul 2.

Și totuși, dacă Viorica Dăncilă intră în turul 2, are vreo șansă să-l și câștige?

Pentru pesediști lupta în finală e foarte complicată. Dacă fac zgomot, se agită și încearcă să-și mobilizeze electoratul, riscă să trezească și mobilizeze electoratul anti-PSD. Dar sunt obligați să atace și să facă zgomot, fiindcă Dăncilă vine din poziția challengerului.

Șansele lui Dăncilă în turul 2 sunt aproape nule. Singurul scenariu în care ar putea câștiga prezidențialele e acela în care finala e percepută drept un blat între Iohannis și Dăncilă, între PNL și PSD, în care Iohannis e văzut sigur câștigător și pericolul PSD e exclus. În acest scenariu, electoratul anti-PSD, sigur de victoria lui Iohannis și dezgustat de alegeri, e demobilizat, iar Iohannis trebuie să se bazeze exclusiv pe mobilizarea PNL, insuficientă în turul 2. Chiar și așa, tot Iohannis are prima șansă, electoratul PSD fiind și el demobilizat și cu moralul la pământ, mai ales în condițiile în care Dăncilă e un candidat extrem de slab.

În concluzie, Viorica Dăncilă poate câștiga prezidențialele doar în eventualitatea unei demobilizări istorice a electoratului anti-PSD.

Photo by Bruce Warrington on Unsplash

Please follow and like us:

Facebook Comments

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »