De ce candidează Paleologu și de ce nu-l vrea pe Barna în finală

De ce Barna e ținta principală a candidatului PMP când acesta ar avea șanse mai mari să rupă votanți de la Iohannis?
 
Sunt destui votanți în zona PNL care sunt mai apropiați de conservatorism, naționalism, tradiție, speriați de gay, care au susținut inițiativa CPF și care au fost dezamăgiți de pasivitatea lui Iohannis la referendum.
 
Cum Paleologu vine din zona conservatoare, se declară conservator, s-a exprimat public pe teme conservatoare și pe tema gay marriage, e de așteptat să vrea să muște din publicul ăsta, care i-ar da șansa să scoată un scor decent.  Sunt măcar câteva sute de mii de susținători CPF care i-ar da votul dacă li s-ar adresa lor. N-o face.
 
Să nu uităm că Paleologu a și fost ministru și candidat la primărie și parlamentare din partea PDL, partid fondator al actualului PNL. Paleologu tot vorbește cu ”prietenii din USR”, deși nu are așa ceva, dar nu le zice nimic foștilor colegi de partid și guvern și prieteni din PDL, cu care a fost alături ani de zile la bine și la bine și care acum sunt în PNL și susținători ai lui Iohannis. Chiar poate face apel la anti-useliști și la dezamăgirea lor față de uselistul Iohannis și jumătatea uselistă a actualului PNL.
 
În schimb, îl ia la țintă pe Barna și se adresează publicului acestuia. Nu propune ceva, fiindcă nu e un public potrivit lui, dar îl atacă zilnic pe Barna.
 
Rolul lui Paleologu e să încerce a demobiliza cât mai mulți votanți ai lui Barna, nu să câștige el voturi și să aibă un scor cât mai bun. PMP și Paleologu nu sunt interesați de candidatura lui Paleologu, sunt interesați de candidatura lui Barna. De ce?
 
Știm bine care sunt motivele pentru care Iohannis și Dăncilă nu-l vor în finală pe Barna. Iohannis nu vrea să riște nimic în turul 2, iar Dăncilă se luptă direct cu Barna pentru locul din finală.
 
Care sunt motivele pentru care Paleologu nu-l vrea în finală pe Barna?
 
Unul dintre ele ar putea fi promisiunea PNL de a fuziona cu PMP și, cine știe, poate chiar un consulat, o ambasadă pentru Paleologu și un locșor călduț și liniștit pentru Băsescu. Sau ceva de gen.
 
Nu e exclus nici ca oamenii din jurul lui Băsescu și, în general, conservatorii, cei numiți la un moment dat ”intelectualii lui Băsescu”, să spere într-o revenire în prim plan. E o speranță deșartă, dar nu e ca și cum respectivii ar fi foarte conectați la realitate. Ei speră, sunt absolut convins, într-un eșec care să scoată din scenă USR PLUS și să le lase lor locul liber pe banda de viteză antipesede.
 
Tineretul și cei care sunt interesați de politică de puțin timp nu știu, dar oamenii ăștia au fost relevanți la vremea lor. Sau așa se credeau ei și așa îi vedea un anumit public. Erau mini sau maxi-vedete. Erau miniștri, lideri de opinie, parlamentari, mari speranțe, unii se visau premieri sau viitori președinți ai țării. Despre Sever Voinescu (alt obsedat de Barna) se zicea chiar că ar putea fi un urmaș al lui Băsescu la Cotroceni. Probabil așa visa și el. Evident, Băsescu îi lăsa să creadă ce vor și chiar îi încuraja, dar libidoul lui gândea altceva, căci ce e omul politic Băsescu dacă nu o ștromeleagă gânditoare? Pe vremurile alea, când Barna era un anonim, ăștia puneau la cale țara de la cel mai înalt nivel, cu pipe și trabuce și monoclu, cum au citit ei în memoriile lui Argetoianu și ale altor interbelici. Împărțeau ministeriate cum împarte Dragnea țigări la Rahova.
 
Acum sunt supărați – vezi și cazul Alina Mungiu – că ei au ajuns marginali și irelevanți și are șanse la președinție unul intrat în politică abia acum trei ani și de care nimeni n-auzise în 2015. Așa cum supărați erau Constantinescu și Ciorbea și vechii cederiști pe Băsescu și ai lui că le-au locul în prim plan.
 
Dacă USR PLUS rămâne o forță politică majoră și relevantă, fostele vedete ale lui Băsescu nu mai au loc în politică. Maximum pot obține niște funcții sau firimituri de la PNL, un consulat, o ambasadă, un directorat, ceva.
 
De aceea pentru Paleologu nu e important să ia el cât mai multe voturi, important e să nu o depășească Barna pe Dăncilă.
 
Paleologu e capul la revolta televizoarelor Diamant și frigiderelor Fram, care vor să se întoarcă de la cimitirul electrocasnicelor.
 
 
Please follow and like us:

Facebook Comments

Translate »