Cresc șansele lui Dăncilă sau ale lui Barna?

Ce efect pentru prezidențiale are plecarea lui Dăncilă de la Palatul Victoria?

Credeți  că liderii PSD din teritoriu o să consume timp, resurse și puncte politice și o să-și facă obligații la administrație și rețelele electorale ca sa bage în turul 2 un fost premier și viitor fost președinte al partidului cu zero perspective politice și cu zero șanse de a câștiga turul 2?

În 2004, 2009 și 2014 trăgeau fiind siguri că candidatul lor va câștiga și va împărți putere și resurse, candidat care era și președintele partidului și premier (în 2004 și 2014). Acum nu trag pentru nimic, doar consumă resurse și își creează obligații, în condițiile în care vor avea nevoie de ele la locale.

Va reacționa electoratul PSD la  victimizare? Căderea guvernului și pierderea autorității nu e chiar victimizare în rândul electoratului care respectă autoritatea și oricum electoratul PSD nu e activ și autonom, nu e un electorat de opinie, așa cum bine zicea cineva. E electorat de rețea, de structură, care se supune autorităților, de care e íntimidat și de care e dependent economic, Și apoi, e prea scurt timpul pentru internalizarea narativului victimizării și transformarea sa în resort de vot. Iar electoratul PSD nu e foarte rapid în reacții. Ați văzut cum au reacționat spontan milioanele de suporteri PSD și au ieșit în stradă când ziceau Dragnea și Codrin că abia îi țin în frâu? Singura dată când au ieșit în stradă a fost când liderii PSD din teritoriu i-a încolonat în autobuze. Iar la miting au dormit pe ei. Credeți că electoratul PSD e capabil de empatie și indignare pentru că un pesedist de soi și-a pierdut funcția? A crescut PSD în sondaje după ce Dragnea a fost victimizat în pușcărie? Nu.

Acestea fiind spuse, eu cred că plecarea lui Dăncilă de la Palatul Victoria va scădea șansele lui Dăncilă și le va crește pe cele ale lui Dan Barna.

Please follow and like us:

Facebook Comments

Translate »