Vom avea alegeri într-un tur sau două? Strategia PNL pentru locale

Aproape sigur, vom avea alegeri locale într-un singur tur. Eu aș zice așa: 5% 2 tururi, 95% 1 tur. PNL își va încheia sondajele în februarie și va lua o decizie privind alegerile în 2 tururi tot în februarie. Va alege, evident, varianta cea mai bună pentru primarii și candidații săi. Dacă primarii în funcție, mai ales cei din vest, sunt avantajați de un singur tur, PNL nu va forța trecerea la 2 tururi. 
Probabil strategia PNL pentru locale va avea trei componente: va viza electoratul USR, unitatea antipesedistă și primarii PSD din teritoriu.
Să le luăm pe rând:
  • Electoratul USR: Iohannis și PNL vor susține public 2 tururi până în ultimul moment. Guvernul Orban și PNL vor marșa pe repararea legilor justiției și pe anticorupție pentru a lăsa USR PLUS fără discurs și pentru a-și apropia electoratul USR, sensibil la aceste teme (în mare parte, fost electorat al PNL/PDL etc)
  • Unitatea antipesedistă: favorizează partidul care stă mai bine în sondaje și care are deja primari. PNL va încerca să obțină un pact de neagresiune în marile orașe, pentru a bloca candidaturile USR PLUS împotriva primarilor săi și de a obține sprijinul pentru candidații săi în orașele cu primar PSD. Se va folosi și de ”sindromul Firea” care face victime printre civici și politici. ”Sindromul Firea” e frica de 2016. Frica de guvernare, fiindcă în 2016 PSD a câștigat după guvernarea bla bla (victoria PSD nu are legătură cu guvernarea, dar e greu să le scoți oamenilor din cap asta) și frica de Firea, deși Firea 2020 e departe de Firea 2016, dar, repet, nu te pui cu fobiile oamenilor.
  • Primarii PSD din teritoriu: mulți dintre ei, foști primari PNL – în general, în rural primarii trec pe la toate partidele – acolo vital e să primești bani pentru localitate, și te dai cu cine decide alocarea banilor.
Părerea mea e că PNL vizează un 40% la scorul politic (CJ), recâștigarea vechilor fiefuri PDL/PNL (Suceava, Botoșani, Dâmbovița, Călărași, Giurgiu, Hunedoara), consolidarea fiefurilor din Ardeal (pentru asta e nevoie de alegeri într-un singur tur) și recâștigarea urbanului de la USR PLUS.
Bucureștiul e un caz special și complicat. E o miză importantă pentru Orban, care a reușit să-l disloce de acolo pe Bușoi și acum trebuie să livreze, e o trambulină politică pentru Violeta Alexandru sau Rareș Bogdan, e un semnal pentru recâștigarea terenului pierdut în fața USR PLUS și pentru parlamentare. Decizia va fi luată după ce se vor fi făcut toate sondajele posibile, dar cred că liberalii vor încerca să dea lovitura la București, în fief-ul USR. Liberalii știu că vor câștiga parlamentarele, dar e important pentru ei să aibă cât mai multe mandate și parteneri de coaliție cât mai slabi.
 
Please follow and like us:

Facebook Comments

Translate »