Cum ar putea da PNL primarul Capitalei

După ce își vor fi încheiat liberalii sondajele și negocierile interne vom ști dacă alegerile pentru primari se vor desfășura într-un tur sau două (într-adevăr, e recomandat să nu se modifice legea electorală cu mai puțin de șase luni înainte de alegeri, dar nu e interzis). Atunci vom ști și candidatul PNL.

Pentru PNL e vital să revină în cărți la București și în marile orașe. Deși, cel mai probabil va intra în locale cu un scor politic în jur de 40% pe țară, PNL suferă încă în București după dezastrul din 2016.

Vorbind strict de București, alegerile în două tururi ar avantaja PNL-ul. Dacă voturile USR PLUS se vor împărți între Vlad Voiculescu și Nicușor Dan, candidatul liberal ar putea intra în turul doi alături de Gabriela Firea, tur pe care îl va câștiga fără emoții.

Cum Nicușor Dan a anunțat că nu se retrage dacă pierde competiția din USR PLUS, este destul de probabil să existe doi candidați asociați cu USR PLUS: unul, din partea Alianței, celălalt independent susținut de o parte a USR. În aceste condiții, voturile electoratului USR PLUS se vor împărți, probabil suficient cât să propulseze candidatul PNL în pole-position.

Chiar și în cazul alegerilor într-un singur tur și în varianta în care opoziția optează pentru candidat unic, PNL e avantajat de împărțirea opțiunilor USR PLUS între Vlad Voiculescu și Nicușor Dan, indiferent dacă se optează pentru sondaj sau alegeri primare deschise.

Va conta însă și pentru ce vor decide partidele din opoziția de la București să măsoare în sondaj. Dacă se măsoară șansele candidatului unic împotriva Gabrielei Firea, cel mai probabil rezultatul nu va fi concludent: toți trei candidații măsurați se vor situa în general la același nivel, cu diferențe mici, sub marja de eroare. Și asta fiindcă narativul pentru București e setat deja: lupta împotriva lui Firea. Acesta e și motivul pentru care se insistă pe necesitatea candidatului unic. De aceea, având în vedere că opoziția cere un vot anti-Firea, orice candidat ar alege, șansele sale de a o învinge pe Firea sunt aceleași. Astfel, sondarea scenariului candidatul unic al opoziției versus Firea nu va departaja pretendenții. Și atunci, cum se va face departajarea? Se poate alege un scenariu de sondare în trei, din electoratul opoziției sau un scenariu în trei plus Firea. Și în aceste scenarii, cei trei candidați vor fi apropiați, dar candidatul liberal e avantajat, așa cum spuneam, de împărțirea opțiunilor electoratului USR PLUS între Vlad Voiculescu și Nicușor Dan. Se poate opta și pentru un mix de scenarii, dar e foarte probabil ca distanța între cei trei să nu fie concludentă. Dacă la alegeri contează și un vot, în cazul sondajelor, în condițiile în care există marjă de eroare și casele de sondare au credibilitate scăzută, chiar și o diferență de 5% nu va fi considerată concludentă.

În scenariul alegerilor primare, la fel, candidatul PNL va fi avantajat de împărțirea membrilor și simpatizanților USR PLUS între Vlad Voiculescu și Nicușor Dan. Varianta în care USR PLUS e reprezentat de un singur candidat în lupta cu PNL e realizabilă doar dacă USR PLUS face în prealabil o competiție între Vlad Voiculescu și Nicușor Dan și învinsul se retrage. Însă Nicușor Dan nu e de acord cu această variantă și vrea neapărat o competiție în trei. Și oricum, nu e de acord cu alegerile primare, iar un sondaj ar fi, destul de probabil, neconcludent.

Nu știm ce variantă au partidele pentru alegerile la sectoare și, mai ales, pentru consilii. Se va merge pe o listă comună PNL-USR-PLUS-PMP(?) la consiliul general și la consiliile locale? Se va merge pe liste separate și vor campanii separate pentru primării și consilii? Candidatul unic va ignora listele de consilieri? Dar dacă va exista o alianță și o listă comună între aceste partide, candidatul care le va reprezenta la alegerile pentru primărie va trebui să fie membru al unuia din partidele componente ale alianței, fiindcă așa cere legea. Vlad Voiculescu e membru PLUS, iar PNL a anunțat că va propune un candidat membru al partidului, însă Nicușor Dan nu e membru al niciunui partid și a exclus deja în mai multe rânduri orice înscriere în USR. 

Deși se vorbește insistent despre un candidat comun al opoziției, Nicușor Dan exclude această variantă și acceptă doar varianta unui candidat independent, urmând ca partidele de opoziție, aflate sau nu în alianță, să se oblige că nu participă la alegerile pentru primar. Știm că Nicușor Dan vrea ca pe buletinele de vot și în campania pentru primărie să nu apară partidele de opoziție, separat sau în alianță, dar nu știm ce soluție propune pentru consiliul general. Va fi o listă comună, sub sigla alianței dintre partidele de opoziție? Vor fi liste separate ale partidelor? Ce relație va fi între candidatul independent și lista sau listele de candidați pentru CGMB? Acesta nu va fi obligat să-și asume un program al alianței de partide care participă la alegerile pentru consiliul general. 

În concluzie, cel mai probabil bătălia opoziției se va da în trei, fie că va fi o competiție preliminară înainte de alegerile într-un singur tur, fie va fi în primul tur la alegerile în două tururi. E posibil să vedem trei candidați chiar în varianta alegerilor într-un singur tur, dar există riscul unei înfrângeri în fața lui Firea. Pentru PNL, partidul care decide dacă vor fi alegeri într-un singur tur sau în două, cea mai comodă variantă politică la București este cea a alegerilor în două tururi, care ar putea aduce o finală PNL-PSD, dacă alegătorii USR PLUS nu votează strategic și se împart între Vlad Voiculescu și Nicușor Dan. Rămâne de văzut cât de puternică e opoziția primarilor liberali din țară la alegerile în două tururi. 

Photo by NeONBRAND on Unsplash

Please follow and like us:

Facebook Comments

Translate »