Va fi sacrificat Orban pe altarul prezidențial?

Florin Cîțu se spală pe mâini și aruncă pisica majorării pensiilor în curtea lui Orban

Dacă Ludovic Orban spera să scoată castanele din foc cu mâna lui Cîțu, nu i-a ieșit. Florin Cîțu a declarat că majorarea pensiilor e o decizie politică și nu s-a pronunțat clar împotriva acestei majorări, nici nu a făcut vreo recomandare. 

E adevărat că decizia majorării pensiilor e politică, dar toate deciziile guvernului sunt politice. inclusiv cele luate de ministrul de finanțe. Înainte de a lua o decizie în privința majorării pensiilor, Ludovic Orban are nevoie de argumente puternice, de justificări tehnice, economice, pe care le pot livra doar purtătorii de mesaj cu autoritate în domeniu, specialiștii, experții, instituțiile interne și internaționale. Abia după câteva luni de ”presiune” publică din partea experților premierul poate lua o astfel de decizie. Fără o frăgezire prealabilă a publicului, o astfel de decizie e echivalentă unei sinucideri politice. Nu poți veni și anunța o decizie, tam nesam, de majorare sau de suspendare a majorării pensiilor, fără un suport puternic la nivel de mesaj din partea specialiștilor. Iar în guvern cel mai îndreptățit să comunice pe această temă e ministrul de finanțe, chit că decizia finală, dar și responsabilitatea politică, îi revine premierului. 

Deocamdată ministrul de finanțe ridică din umeri și nu-i pregătește șefului său pe linie de partid și guvernamentală terenul mediatic pentru o decizie, indiferent care va fi aceasta. 

O sinucidere politică de care ar putea profita președintele Iohannis și adversarii lui Orban

Dacă în săptămânile și lunile ce vin premierul nu primește sprijin mediatic din partea partidului, președintelui, colegilor de guvern și, mai ales, specialiștilor, decizia din toamnă s-ar putea transforma într-o sinucidere politică. Iar asta ar fi o bună justificare pentru președintele Klaus Iohannis de a nu-l mai desemna premier pe Ludovic Orban după alegerile parlamentare. Dacă e adevărat că președintele nu-l are la suflet de Orban și ar dori în fruntea guvernului și a PNL un apropiat de-al său.

Justificarea ar putea fi următoarea: Ludovic Orban e suficient de nepopular după decizia privind pensiile cât să fie nevoie de o retragere a sa în plan secund, pentru a nu trage partidul în jos. 

Astfel, în toamnă președintele Iohannis ar putea interveni salvator după ce premierul dă cu fruntea de prag. E adevărat că PNL ar putea scădea în sondaje, dar această scădere ar putea fi gestionată dacă principalul vinovat, Orban, e retras. Și apoi, o scădere a PNL nu e chiar un dezastru pentru președintele Iohannis, care ar putea apela la alte partide sau aripi din partide pentru o majoritate post-parlamentare. 

Photo by Adrian Dascal on Unsplash

Translate »