Iohannis, PSD și ardelenii

Klaus Iohannis nu-și permitea să nu iasă public după ce un astfel de proiect de lege a trecut de una dintre Camerele Parlamentului. E adevărat că proiectul legii autonomiei Ținutului Secuiesc e neconstituțional și nu s-ar fi transformat niciodată în lege, dar semnalul dat e extrem de grav. De aceea, mai ales în contextul relației dintre UDMR și regimul de la Budapesta, președintele trebuia să intervină conform rolului său înscris în Constituție la articolul 80, alin. 1: ”Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.”

Forma în care a făcut-o dovedește însă și un interes partinic în această reacție prezidențială. Președintele nu a ratat oportunitatea să taxeze PSD-ul și să tragă spuza politică pe turta sa și a PNL. Există și posibilitatea ca această ieșire dură la adresa PSD să fi avut un rol preemptiv. Probabil președintele Iohannis avea informații despre o înțelegere PSD – UDMR în care cele două partide jucau cartea naționalistă la votul în Senat, fiecare pentru publicul său. UDMR și-a făcut jocul și, prin votul de la Senat pentru adoptarea proiectului, a punctat electoral, însă PSD a fost prins în ofsaid de ieșirea dură și țintită a lui Iohannis.

Klaus Iohannis câștigă de patru ori prin această ieșire:

  1. își crește profilul prezidențial, mai ales în astfel de momente, când românii sunt sensibili la figura Conducătorului 
  2. câștigă electoral mai ales publicul din Ardeal și la primarii PNL de acolo, ceea ce ar putea folosi PNL-ului la alegerile locale și parlamentare, dar și lui Iohannis în competiția internă din PNL, acolo unde primarii ardeleni sunt aliați extrem de importanți
  3. își consolidează profilul de lider al luptei împotriva PSD
  4. delegitimează actuala majoritate parlamentară, chiar parlamentul în actuala componență politică

Președintele Iohannis are nevoie de legitimitate, popularitate și influență politică într-un an greu și înaintea unor alegeri decisive pentru următorii patru ani. Este politicianul care iese cel mai bine din această criză și, cel puțin deocamdată, nu pare să piardă nicio oportunitate pentru a-și consolida profilul și influența politică. Punctele politice pe care le câștigă acum îl vor ajuta să încheie alianțe înainte și după parlamentare și să controleze viitoarea majoritate parlamentară.

Prin fixarea temei (integritatea teritorială) și a adversarului (PSD & Viktor Orban), Klaus Iohannis îi pune în dificultate pe cei care l-ar putea ataca din zona PSD pentru ieșire politicianistă și divizivă și pe cei care l-ar putea ataca din zona USR PLUS pentru ieșire naționalistă. Primii s-ar situa de partea celor care amenință integritatea teritorială, ceilalți s-ar situa de partea PSD.

Nu în ultimul rând, Klaus Iohannis îi transmite un mesaj liderului de la Budapesta, dar își asigură și simpatia structurilor de forță.

Photo by Jansen Yang on Unsplas

Translate »