Cine pierde dintr-un eventual conflict Iohannis – USR PLUS

Aproape toți simpatizanții USR au votat Iohannis în 2014. O bună parte din ei au votat Iohannis în primul tur al prezidențialelor din 2020, iar majoritatea l-au votat în turul 2. Majoritatea simpatizanților USR nu-l percep pe Iohannis drept un inamic politic și au un bonding special cu el după ce l-au votat de 2-3 ori în ultimii 6 ani. Puși în fața unui conflict între USR și Iohannis, o parte dintre aceștia vor alege Iohannis, așa cum au făcut și în primul tur al prezidențialelor.

Să zicem că dintr-un conflict cu Iohannis, USR PLUS ar câștiga acel public dezamăgit de performanța prezidențială din aceste prime 4 luni ale noului mandat. Dar am dubii că acest public e suficient de numeros cât să compenseze pierderile pe care USR PLUS le-ar suferi în cazul unui conflict cu Iohannis. Președintele încă e pe creasta valului victoriei de la prezidențiale, val la care se adaugă mobilizarea în jurul liderului specifică unor vremuri de criză. În acest moment președintele Iohannis ar putea fi mai relevant decât USR PLUS pentru o bună parte a publicului USR PLUS.

Criza provocată de pandemie, cea mai mare prin care trece România democratică, favorizează profilul prezidențial și, mai ales, profilul prezidențial al lui Iohannis. În același timp, nu e chiar o oportunitate pentru cultura politică a USR PLUS – dar, mai ales, a USR – bazată pe protest și contestare. Lupta anticorupție și protestele de stradă din vremea domniei lui Dragnea au reprezentat o astfel de oportunitate. Acum, de pandemie, e vremea lui Iohannis. În timp se va eroda – dar acum e pe val și, atacându-l, pierzi capital de simpatie și influență politică. Mai ales când ești din aceeași tabără. Nici măcar PSD nu-și poate permite să fie agresiv cu Iohannis. De fapt, în astfel de vremuri de crizâ în care solidaritatea, unitatea și – de ce să n-o spunem – autoritatea sunt principalele valori cu care rezonează publicul, protestul și contestarea excesivâ sunt taxate.

Iohannis nu a fost spectaculos în această perioadă de criză, dar a fost prezidențial și capitalul politic și de simpatie câștigat în aceste luni, care se adaugă, așa cum am scriam mai sus, valului produs de victoria la prezidențiale, îl fac o nucă prea tare pentru USR PLUS, în eventualitatea în care Alianța ar dori un conflict deschis cu el, sperând să câștige capital politic din acest conflict.

Iohannis nu candidează la locale sau parlamentare, dar voința sa va fi decisivâ în alianțele la guvernare de după alegerile parlamentare de anul ăsta sau din 2021. Iar în contextul relațiilor tensionate dintre președinte și o parte din PNL, relația Iohannis – USR PLUS e utilă ambelor părți.

Ca să închei apoteotic, de ce să te încăpățânezi să tai un tunel prin stâncă când poți fi prietenul muntelui?

Translate »