Marcel Ciolacu, principalul perdant al scandalului ”Autonomia Ținutului Secuiesc”

Dacă Klaus Iohannis și UDMR ies foarte bine din acest scandal, Marcel Ciolacu se află în cea mai proastă situație de când a preluat președinția PSD.

Din două, una:

  1. Ori a premeditat trecerea pe sub radar a proiectului autonomiei și, deci, a complotat politicianist cu UDMR în dauna integrității teritoriale.  Și nici măcar nu a fost competent în cinism – a fost prins și lăsat în ofsaid de adversari.
  2. Ori n-a știut și, deci, e incompetent sau, mai rău, chiar naiv.

În cultura PSD și, în general, în politică scenariul 2 e chiar mai grav decât primul. Un ticălos cinic e mai prizabil la structurile politice, militanți și marele public decât un incompetent naiv.

Oricum ar da-o, Ciolacu iese șifonat și ”outmaneuvered” de politicianul Klaus Iohannis. Chiar dacă în PSD se poate apăra dând de înțeles că a încercat cu UDMR o manevră reciproc avantajoasă, în care legea trece de Cameră și e respinsă viguros și vocal de PSD în Senat, în timp ce eroii maghiar din UDMR votează pentru, rămâne totuși rezultatul manevrei politice: un eșec total.

Marcel Ciolacu pierde puncte politice prețioase în PSD, dar și la publicul partidului, mai ales la cei sensibili la discursul naționalist, în condițiile în care PSD rămâne principalul reprezentant al curentului naționalist în politica românească, e adevărat, la luptă cu PNL, mai ales cu PNL-ul ardelean. E o înfrângere care va atârna greu în viitorul politic al lui Ciolacu și care ar putea fi decisivă peste câteva luni în cariera sa de lider al PSD.

Nu ar fi surprinzător dacă liderii PSD ar încerca să arunce întreaga responsabilitate a eșecului din Cameră Deputaților pe Marcel Ciolacu, președintele Camerei, pentru a salva cât de cât obrazul partidului de acuzațiile de trădare sau incompetență.

În concluzie, chiar dacă ”Afacerea Secuiască” nu este un eșec major pentru PSD, poate fi pentru Marcel Ciolacu.

Translate »