Iohannis și pericolul maghiar: efecte realpolitik și de imagine

Președintele Iohannis profită de contextul pandemiei pentru a rămâne în ofensivă, pentru a păstra inițiativa politică și pentru a lansa teme politice. 

Tema centrală de atac a președintelui e ”trădarea națională” în context antipesedist. Narativul lui Iohannis e următorul: PSD profită de pandemie pentru a complota pe ascuns cu UDMR pentru autonomia maghiară în Ardeal. A forțat chiar asocierea cu ”autonomia maghiară” inclusiv a folosirii limbii maghiare în administrație în zonele în care locuiesc maghiari în condițiile în care această temă, chiar dacă a mai inflamat spiritele în trecut, nu a fost asociată cu autonomia. Ținta lui Iohannis e PSD-ul, nu UDMR. UDMR e doar mijlocul, pericolul invocat.

Efecte din punct de vedere realpolitik: 

  • Klaus Iohannis își apropie liderii și primarii PNL din vestul țării. Aceștia sunt aliați vitali în eventualitatea unui conflict intern în PNL cu tabăra Orban.
  • Îl ține pe Marcel Ciolacu în defensivă, creând oportunități pentru adversarii din PSD ai acestuia – astfel crește șansele tensiunilor interne în PSD
  • Scad șansele unei colaborări PSD – UDMR în Parlament, acolo unde PSD încă are majoritatea, împreună cu sateliții și UDMR. Un PSD sub presiune, acuzat de trădare, va fi mult mai reținut în a colabora cu UDMR în perioada următoare, mai ales că suntem în an electoral
  • Amenință UDMR-ul cu o eventuală izolare politică după alegerile parlamentare

Efecte de imagine:

  • Mobilizează electoratul naționalist din Ardeal, electorat care în general votează cu PNL la alegerile parlamentare și, mai ales, cu primarii PNL la alegerile locale
  • Își consolidează profilul de lider atingând o temă centrală pentru imaginea de conducător al statului, cea națională
  • Raliază toate forțele politice ”românești”, tot ce nu e UDMR, în jurul său și al temelor sale, în condițiile în care e riscant pentru orice partid să facă notă discordantă și să voteze inițiativele UDMR pe tema autonomiei. Iohannis deschide subiectul, avertizează, apoi partidele execută și votează întocmai.
  • USR PLUS, formațiune al cărui public nu rezonează la temele naționaliste, nu poate profita de subiect, dar nici nu poate fi critic la adresa președintelui de teama de a nu fi acuzată că apără și susține PSD-ul, ținta centrală a atacului lui Iohannis.

Nu știm dacă acestea sunt intențiile președintelui Iohannis, cert e că acestea sunt sau ar putea fi efectele ultimelor sale ieșiri.

Photo by Emily Morter on Unsplash

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »