Iohannis și pericolul maghiar: efecte realpolitik și de imagine

Președintele Iohannis profită de contextul pandemiei pentru a rămâne în ofensivă, pentru a păstra inițiativa politică și pentru a lansa teme politice. 

Tema centrală de atac a președintelui e ”trădarea națională” în context antipesedist. Narativul lui Iohannis e următorul: PSD profită de pandemie pentru a complota pe ascuns cu UDMR pentru autonomia maghiară în Ardeal. A forțat chiar asocierea cu ”autonomia maghiară” inclusiv a folosirii limbii maghiare în administrație în zonele în care locuiesc maghiari în condițiile în care această temă, chiar dacă a mai inflamat spiritele în trecut, nu a fost asociată cu autonomia. Ținta lui Iohannis e PSD-ul, nu UDMR. UDMR e doar mijlocul, pericolul invocat.

Efecte din punct de vedere realpolitik: 

  • Klaus Iohannis își apropie liderii și primarii PNL din vestul țării. Aceștia sunt aliați vitali în eventualitatea unui conflict intern în PNL cu tabăra Orban.
  • Îl ține pe Marcel Ciolacu în defensivă, creând oportunități pentru adversarii din PSD ai acestuia – astfel crește șansele tensiunilor interne în PSD
  • Scad șansele unei colaborări PSD – UDMR în Parlament, acolo unde PSD încă are majoritatea, împreună cu sateliții și UDMR. Un PSD sub presiune, acuzat de trădare, va fi mult mai reținut în a colabora cu UDMR în perioada următoare, mai ales că suntem în an electoral
  • Amenință UDMR-ul cu o eventuală izolare politică după alegerile parlamentare

Efecte de imagine:

  • Mobilizează electoratul naționalist din Ardeal, electorat care în general votează cu PNL la alegerile parlamentare și, mai ales, cu primarii PNL la alegerile locale
  • Își consolidează profilul de lider atingând o temă centrală pentru imaginea de conducător al statului, cea națională
  • Raliază toate forțele politice ”românești”, tot ce nu e UDMR, în jurul său și al temelor sale, în condițiile în care e riscant pentru orice partid să facă notă discordantă și să voteze inițiativele UDMR pe tema autonomiei. Iohannis deschide subiectul, avertizează, apoi partidele execută și votează întocmai.
  • USR PLUS, formațiune al cărui public nu rezonează la temele naționaliste, nu poate profita de subiect, dar nici nu poate fi critic la adresa președintelui de teama de a nu fi acuzată că apără și susține PSD-ul, ținta centrală a atacului lui Iohannis.

Nu știm dacă acestea sunt intențiile președintelui Iohannis, cert e că acestea sunt sau ar putea fi efectele ultimelor sale ieșiri.

Photo by Emily Morter on Unsplash

Translate »